Opbrengst zonnepanelen verhogen, hoe doe je dat?

Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen te nemen en jouw woning te verduurzamen of beschik je al over zonnepanelen? Wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen is het rendement natuurlijk van groot belang. Hoe zorg je ervoor dat de opbrengst van zonnepanelen zo hoog mogelijk is? In deze blog geven wij je een aantal tips, zodat jij straks meer uit jouw zonnepanelen haalt. Wil jij ook meer overhouden aan het eind van het jaar en jouw energierekening terugdringen? Zorg er dan voor dat je deze tips ter harte neemt!

Verschil in kwaliteit en wattage

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn vier soorten panelen te verkrijgen, namelijk polykristallijn, amorf, monokristallijn en glas-glas panelen. Over algemeen zorgen zonnepanelen uit monokristallijn voor een hoger rendement dan polykristallijn. De monokristallijne zonnepanelen zijn duurder in aanschaf, maar omdat het rendement hoger is kiezen veel mensen toch voor dit type panelen. Let er ook op dat je zonnepanelen kiest met een hoog vermogen in Wp (Wattpiek). Hoe hoger dit vermogen, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt om tot het totale benodigde vermogen te komen.

Garantie

Ben je begonnen met het opvragen van een aantal offertes? Let hier goed op de garantietermijn. Hoe langer de garantie, hoe beter de service en waarschijnlijk ook de kwaliteit van de zonnepanelen. Ook is de garantie op de omvormer van belang, omdat de omvormer vaak als eerst vervangen dient te worden. Gemiddeld ligt de levensduur van een omvormer tussen de acht en twaalf jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van de panelen.

Montage

De wijze waarop de zonnepanelen gemonteerd worden is van belang voor de opbrengst. Kies je voor een ervaren installateur of kies je liever voor de goedkoopste optie? Belangrijk is dat jouw zonnepanelen op een veilige en vakkundig geïnstalleerd worden. Zo moeten de zonnepanelen stevig aan het dak verankerd worden, zodat de zonnepanelen ook bij slecht weer of een hevige storm op het dak blijven liggen. Een goede installateur is meestal voorzien van een aantal certificeringen.

Aantal zonnepanelen

Hoeveel stroom verwacht je ongeveer per dag te verbruiken? Houd je er bijvoorbeeld rekening mee dat je in de toekomst misschien nog airconditioning wilt? De installateur zal rekening houden met het stroomverbruik en jouw wensen voor in de toekomst. Op basis hiervan wordt er een offerte uitgebracht voor een aantal zonnepanelen. Daarnaast is de plaatsing van de panelen van belang voor een goed rendement.

Plaatsing

Stel dat er aan de zuidkant van de woning meer licht is dan aan de achterkant van de woning, dan is het verstandig dat de panelen aan de zuidkant geplaatst worden. Een paar geleden kwam er iemand voor in een aflevering van de Rijdende Rechter, omdat hij onvoldoende rendement had van zijn zonnepanelen. Dit kwam door een aantal hoge bomen in de straat. Een goede installateur houdt natuurlijk ook rekening met bomen of andere obstakels waardoor je een lager rendement krijgt.

Regelingen

Om het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken kan je waarschijnlijk gebruik maken van een subsidieregeling. Bekijk de website van jouw gemeente voor de meest recente informatie over zonnepanelen. Ook kan je de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.