Liefde

Na een tijdje na te hebben gedacht over waar ik nu over zou willen schrijven was ik er in ene uit… dus deze keer geen tips over je bruiloft maar over LIEFDE.

Dat warme gevoel die je krijgt waneer je LIEFDE ervaart, in mijn geval is dat bijvoorbeeld wanneer mijn prachtige dochters uit bed stappen met beslapen gezichtjes en hun ontplofte haren een bakkie koffie naar me toe brengen om me wakker te maken (getraind in koffie zetten, hoe maken we mama blij, nou met een bakkie koffie dus én een kus) en vervolgens nog even bij me in bed kruipen met hun warme lijfjes.

Maar wat is LIEFDE eigenlijk?

Ik ging googlen, als bevestiging las ik dus wat ik op Wikipedia en op Sochicken had gevonden, ik vond het wel leuk om te delen:

“LIEFDE betekent diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander of jezelf; ook voor een dier, zaak of voorwerp.

Er bestaan verschillende soorten LIEFDE:

 1. LIEFDE voor mensen in het algemeen: naastenliefde, caritas of ‘onbaatzuchtige liefde’ (LIEFDE die je schenkt en er niets voor terug verwacht)
 2. LIEFDE tot/van God, of van mens tot mens met God als tussenpersoon (agape)
 3. Onvoorwaardelijke LIEFDE voor alle levende wezens (metta, begrip uit het boeddhisme)
 4. LIEFDE tussen familieleden, de LIEFDE van ouders voor hun kinderen, etc (storge)
 5. LIEFDE voor vrienden (philia)
 6. LIEFDE voor vreemden, gastvrijheid. (xenia)
 7. Romantische LIEFDE (verliefdheid)
 8. PlatonischeLIEFDE
 9. Seksuele LIEFDE, eros
 10. LIEFDE voor zichzelf (een ontaarde vorm hiervan is narcisme)
 11. LIEFDE tot een abstractum (bv. waarheidsliefde, taalliefde/taalmin)
 12. Rituele vormen van LIEFDE; hoofse liefde
 13. LIEFDE voor een voorwerp (in extreme mate: fetisjisme)
 14. LIEFDE voor het vaderland (vaderlandsliefde)

LIEFDE, we weten allemaal waar we het over hebben, maar we weten het moeilijk onder woorden te brengen. LIEFDE is zo’n breed gevoel dat het eigenlijk niet te definiëren is. Maar, we weten precies hoe het voelt en we weten wanneer we er meer van kunnen gebruiken.

Als je geen LIEFDE ervaart ga je dood.

LIEFDE is een essentiële levensbehoefte die we maar wat graag willen vervullen. Onbewust zijn we er iedere dag mee bezig. We willen aardig gevonden worden, hunkeren naar goedkeuring, willen dolgraag laten zien dat we het waard zijn om van gehouden te worden. Met woorden, met spullen, met cadeaus.

We willen dat er van ons gehouden wordt. En we willen deze liefde voelen. Daar doen we alles voor. Want een leven zonder liefde is geen leven.

Waarom is liefde zo belangrijk?

Het is de onzichtbare energie die ervoor zorgt dat er goede dingen gebeuren in de wereld. LIEFDE zorgt voor gezonde gezinnen, hechte families, mooie vriendschappen en uiteraard liefdesrelaties.

LIEFDE zorgt voor gelukkige kinderen die opgroeien tot liefdevolle volwassenen. LIEFDE vind je in muziek, in kunst maar ook in mooie producten die met passie zijn gemaakt.

Je vindt LIEFDE overal om je heen. Je vindt het in jezelf. LIEFDE voor de natuur, LIEFDE voor het leven en voor de mensen om je heen. Wie LIEFDE voelt op een dagelijkse basis voelt zich dagelijks gelukkiger”

Wat mij opviel is dat LIEFDE als essentiële levensbehoefte wordt ervaren, maar is dat ook zo? Ik vroeg mij af, hoe zien anderen dat eigenlijk? En wanneer is LIEFDE genoeg? Waar kun je het vinden of hoe moet je het voelen? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, LIEFDE kun je niet afdwingen, dat is iets wat je moet voelen, je kunt er ook om vragen maar of je het krijgt is een tweede.

Met mijn werk als bruidsbloemist kom ik het vaak tegen, als bijvoorbeeld een bruidspaar bij me aan tafel zit die aan alle kanten LIEFDE uitstraalt, soms vertellen de bruidsparen hoe ze elkaar hebben leren kennen of hoe het huwelijks aanzoek heeft plaatsgevonden en dan zie je iets heel moois gebeuren, bij het vertellen van hun ervaringen gaan de gezichten stralen, wat je ziet is LIEFDE….

Voor mij is LIEFDE de warmte van mijn dochters, de goedemorgen berichtjes van mijn vriendinnetje, de lasagne die mijn moeder voor me heeft gemaakt voor in drukke tijden, het alles laten voor wat het is om een vriend(in) uit de brand te helpen, maar ook een vent die de sterren voor me plukt.

Wanneer je iets met LIEFDE doet, is het gemeend, is alles veel mooier, LIEFDE kun je zien en proeven bijvoorbeeld in producten of in ons bloemwerk 🙂

Wat is LIEFDE voor jou? Waar word jij nou warm van? Hoe laat jij iemand jouw LIEFDE voelen?

With L O V E,

Giada